Ervaringen: Erik

Erik was laborant

“Al meer dan 20 jaar werkte ik als laborant bij een groot, internationaal bedrijf. Ik had het al langere tijd niet meer naar mijn zin op mijn werk. Ook privé ging het niet goed met me. Het plezier in mijn werk werd daardoor nog minder.”

Op een gegeven moment raakte ik overspannen en ik liep volkomen vast. Zo erg dat ik een periode niet meer in staat was om te werken. Ik belandde in de ziektewet en via mijn werkgever kwam ik in contact met Marini. Op dat moment was ik al een jaar werkeloos thuis. Samen met Marini ben ik aan de slag gegaan om te onderzoeken waar mijn interesses en kwaliteiten lagen. Mijn grote passie is altijd tuinieren geweest. Vooral het verbouwen van vergeten groenten is een bezigheid waar ik blij van word. Langere tijd had ik een moestuin waar ik veel tijd aan besteedde.

In het verleden heb ik op vrijwillige basis mensen met een verstandelijke beperking begeleid, in sociaal en praktisch opzicht. Iets te kunnen betekenen voor mensen met een verstandelijke beperking gaf mij energie. Marini kwam met het idee om het werk van begeleider te combineren met mijn grote passie: tuinieren. Dat klonk voor mij als muziek in de oren. Marini regelde een gesprek bij een antroposofische instelling waar mensen met een verstandelijke beperking wonen en werken. Dat gesprek verliep ontzettend goed. Er was een klik en ik voelde mij meteen thuis.

Ze boden mij een stage aan; ik zei meteen: “Ja.” Toen ik net begonnen was aan de stage gebeurde er iets wat ik niet had durven dromen. Het toeval wilde dat vlakbij mijn woonplaats een nieuwe locatie geopend zou worden. Voor deze nieuwe locatie waren ze op zoek naar iemand die ervaring had in het begeleiden van mensen met een verstandelijke beperking (binnen de antroposofische leer), maar die ook kennis had van tuinieren. Ik was meteen enthousiast en nam contact op om een gesprek te regelen. Dit was echt mijn droombaan; alles klopte. Maar voor deze functie was een afgeronde opleiding ‘landbouw en zorg’ vereist. Vanuit mijn stageplek, kon ik deze opleiding gaan volgen op kosten van de organisatie. Nadat ik mijn diploma had behaald, ben ik in loondienst gekomen. Ik werk hier nu twee jaar met heel veel plezier. Door het plezier in mijn werk kwam mijn energie ook terug. Ook privé gaat het weer goed met me. Mijn werk is nu mijn passie. Ik ervaar rust en inspiratie. Een baan binnen, zittend aan een werktafel achter een microscoop kan ik mij niet meer voorstellen.

Terug naar ervaringen